hétfő

A NISA ideiglenes szakértői csoportja már korán jelezte a reaktor leolvadását

TATSUYUKI KOBORI újságíró
 2012. március 4.

Két hónappal annak nyilvánosságra hozatala előtt, hogy a Fukusima 1. sz. atomerőmű három reaktorában megolvadtak a fűtőelemek, a japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség (NISA) szakértői kezében már voltak erre utaló adatok, azonban semmilyen intézkedés nem történt e jelentős információ nyomán.

Az Asahi Simbun című lap által a közérdekű adatok nyilvánosságára hivatkozással megszerzett dokumentumok szerint a csoport egy jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy egy héttel a nagy kelet-japán földrengés után, március 18-án délután 2:45-kor olvadási folyamatok indultak meg az 1-3. számú reaktorokban.
A NISA azonban nem tette közzé a csoport által készített elemzést, mivel a testület csak egy ideiglenes szerv volt, mely sietősen állt össze körülbelül 10 tisztségviselő, köztük az iparügyi minisztérium és a Japán Nukleáris Energiabiztonsági Szervezet képviselőinek részvételével.
Eiji Hiraoka, a NISA igazgató-helyettese azt nyilatkozta, azért nem kezelte elsődleges fontosságúként az elemzést, mert nem voltak arra vonatkozó szabályok, hogyan kell eljárni az ideiglenes szervezetek által készített anyagok tekintetében.

„Nem szabad elsiklanunk afelett, hogy nem sikerült integrálnunk a csoportot a hivatalos szervezeti struktúrába”, mondta Hiraoka.

Az erőmű üzemeltetője, a Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) május 15-én ismerte el az 1. számú reaktor és május 24-én a 2. és a 3. számú rektorok leolvadását, két hónappal azt követően, hogy a március 11-i földrengés és cunami megtépázta az erőművet.
A NISA csak a TEPCO bejelentése után ismerte el a leolvadásokat. A csoport által készített elemzést nem használták fel sem a nyilvánosság tájékoztatása, sem az atomkatasztrófa nyomán tett egyéb kezdeti intézkedések során.

Az ad hoc csoport március 14-én kezdte meg tevékenységét a NISA vészhelyzetek elhárítására szakosodott központjának (Emergency Response Center) berkein belül.
A csoport felállítását a NISA stratégiai és koordinációs részlege kezdeményezte, hogy megalapozott értékelésekhez juthasson, mivel az elemzések elkészítéséért egyébként felelős részlegeket lefoglalta a vészhelyzeti intézkedések megtétele.
A csoport elemezte a vízszintekkel és -nyomással kapcsolatos adatokat, valamint a Konténment Légköri Megfigyelő Rendszer adatait, mely a reaktorok konténmentjeiben lévő sugárzásszinteket méri. Az adatok a TEPCO által folyamatosan teljesített adatszolgáltatásból származtak.

Március 15-én az 1. és 2. számú reaktorokban hirtelen megemelkedett a sugárzásszint, ami arra utalt, hogy olvadt fűtőelemek kerültek a konténmentek aljára. A leolvadás ellenére a csoport jelentése szerint a helyzet továbbra is stabil maradt a kintről beszivattyúzott víznek köszönhetően, mivel a fenéken felhalmozódott, megolvadt fűtőelemek nagyrészt elmerültek.

Az elemzést azonban csak tájékoztató jellegű anyagként kezelték, mivel a csoportnak nem volt hivatalosan meghatározott helye a NISA szervezeti struktúrájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése