péntek

Fukushima, ki emlékszik már arra?


Fukushima Is So Yesterday

Írta: William A. Collins
2012. Január 26.

Az atomerőmű árthat az egészségnek, de hizlalhatja a beruházók pénztárcáját. A Nuclear Regulatory Commission (Atomenegia felhasználást Szabályozó Bizottság - angol rövidítéssel NRC) nem munkálkodik azon , hogy segítsen megoldani az ipar problémáit, és a sajtó sem segít ebben. A bizottságban sok az olyan, aki inkább csak tud róla, hogy megy a testület hajója, mintsem, hogy előre lendítse azt, a média pedig az energiaipar sokat költő hirdetőit értékeli nagyra.
És mégis a számomra, mint olyan ember számára, aki a felnőtté válás éveit a II. világháborúban élte, megdöbbentő látni az egykori ellenségeinket - Németországot, Olaszországot és Japánt - amint éppen a kellő információk birtokában lemondani készülnek az atomenergiáról, Amerika pedig messze mögöttük jár.
A fukushimai katasztrófa után Japán 40 évre szóló atomenergia mentességet írt elő. Németország - lévén kisebb, mint mindenki más azon van, hogy 2022-re teljesen felszámolja az iparágat. Olaszország 1987-ben hozott hasonló intézkedést. Ausztria, Svédország és Belgium is azon van, hogy megszabaduljon az atomenergiától.
Az USA viszont vár addig, amíg be nem következik nálunk is a katasztrófa. Biztosítottak bennünket róla, hogy a fukushimaihoz hasonló tragédia nálunk soha nem fordulhat elő, jóllehet 23 ugyanolyan atomerőművünk van, mint a fukushimai. Ha végül mégis bekövetkezne a mi katasztrófánk, majd meggyőznek  bennünket róla,  hogy ilyesmi soha többé nem fordulhat elő.
E merev forgatókönyv átírására az NRC és a média kötelességtudóan végzi a számára kijelölt tisztára mosást. Ezért ritkán olvashatunk az atomerőművekben kialakult biztonságot veszélyeztető eseményekről és gondolatébresztő vitákat arról, hogy a nukleáris fűtőelemek jelenléte veszélyes-e. Túlságosan sok pénz van a jelenlegi rendszerben ahhoz, hogy csak úgy engedélyezzenek egy ilyen megosztó diskurzust.
Az Energiaügyi Hivatal már régóta tervezi, hogy visszahozza a nukleáris fűtőelemeket a villamosenergia-előállításba. A globális felmelegedés jó kis ürügyét felhasználva Barack Obama elnök nagy szövetségi garanciákat épített be a költségvetésébe azért, hogy megtámogathassa azokat a bankokat, amelyek hozzájárulnak ehhez a rendkívül kockázatos vállalkozáshoz. Ennek kiegészítéseként a szövetségesek feladata vádat emelni minden olyan riogató ellen, aki bizalmas információt nyújt az atomreaktorok kiváltotta veszélyeztetettség ill. az annak való kitétel esetén.
Új reaktorokat nem állított üzembe a mi nemzetünk egy generáció óta, de ne gondoljuk azt, hogy egyes cégek nem ugranának vissza páros lábbal ebbe az üzletágba. Az észak-karolinai székhelyű Duke Energy és Progress Energy nevű cégek megpróbálnak egyesülni azért, hogy "jobb helyzetben legyenek az új atomerőművek építésekor". Ezekre valószínűleg szükség is lesz a jövőben, amikor a szolgáltatók arra kényszerülnek, hogy csökkentsék a klímát megváltoztató szén-dioxid kibocsátást. Annak a szénnek a felhasználásával szemben, ami magában hordozza a környezet tönkretételét és az atomenergia-iparnak nyújtott nagyvonalú támogatással a háttérben, ez nyilvánvaló taktikának tűnik.
Közben a sugárzással foglalkozó lobbi mindent megtesz azért, hogy bagatellizálja azt, ami Japánban folyik. Azoknak a menekülteknek a tízezrei, akik valamikor a fukushimai prefektúrában éltek a Dai-Ichi reaktorok 12 mérföldes körzetében lehet, hogy soha többé nem térhetnek vissza. Azt a radioaktív anyagot, amelyik megtalálta a maga útját a talajon keresztül a károsodott nukleáris üzemanyag-tartályokból, még fel sem mérték (ajánljuk, hogy nézd meg újra az 1979-ben készült Kína szindróma c. filmet). Sugárzó anyagot tartalmaz a hal, a rizs, a bébi tápszer, az anyatej és minden a szennyezett zónán kívül is. Ebben az esetben egy második Csernobilról beszélhetünk. És mindezek tetejében a japán kormány folyamatosan alábecsüli a kár nagyságát.
Washington is jó ebben. Ha kérik, az NRC mindig meghosszabbítja az egyre lepusztuló erőművek engedélyét, mivel nagyon sok pénz van ezekben a meghosszabbításokban. A Fox News műsorában a tudós Ann Coulter megmagyarázta, hogy a túlzott mértékű sugárzás még jó is nekünk.
Ha bekövetkezik a nukleáris katasztrófa, New York és elővárosainak a lakói lesznek a legnagyobb bajban a nemzetünk tagjai közül. Ők annak az Indian Point erőműnek a közelében élnek, amelyik most szeretné meghosszabbítani a működési engedélyét még két évtizedre, pedig még  Andrew Cuomo kormányzó is azt szeretné, hogy zárják be mindenki javára.

William A. Collins újságíró, egykori parlamenti képviselő, és Norwalk (Connecticut) egykori polgármestere.

Az eredeti angol nyelvű cikk itt érhető el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése