szerda

Hazai megújuló energiák a valóságban

Mire képesek itthon a megújuló energiák?

Ha valaki egy kicsit utánanéz, hogy Európában merre tartanak az energia termelés kapcsán az országok, bizony a következő dolgokat tapasztalhatja. Szomszédaink a kontinensen felismerték azt, hogy a jövőben igencsak szűkében leszünk az energia hordozóknak (lásd olaj-csúcs) és igyekeznek minél inkább csökkenteni az importenergia-függőségüket, érthető módon. Mivel a kőolaj igencsak fogyóban van globálisan, Európában pedig nincsenek domináns készletek (amink van arra pedig igényt fog tartani többek közt a mezőgazdaság is, hogy a traktorok, kombájnok, stb. tudjanak mivel élelmet termelni a lakosságnak), így egyre nagyobb mértékben haladnak a megújuló energiák (és az energiahatékonyság növelése) felé. Sorolhatnám hosszan, hogy mely országok mekkora arányban támaszkodnak erre a jövőben és már most is, de inkább maradjunk hazánknál.

A tavalyi év második felében jelent meg Dr. Munkácsy Béla kiadványa az "Erre van előre!". A kötet az ELTE TTK Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék kutatójának vezetésével, a Károly Róbert Főiskola és a Szent István Egyetem kutatóinak közreműködésével, valamint az INFORSE-Europe szakmai támogatásával készült el. A kiadvány egy 100%-ban megújuló energiaforrásokra támaszkodó ország képét vázolja fel, kifejezetten a hazai adottságokat és lehetőségeket figyelembe véve. A 23 fős szerzőgárda egy olyan forgatókönyvet állított össze, amely elvezethet egy fenntartható, hosszú távon is működőképes energiarendszer kialakításához.

Nem szeretnék nagyobb mértékben belemenni a kiadvány elemzésébe, amit ki szeretnék emelni az a kötet 41. oldalán található táblázat, mely a hazai megújuló energiaforrások elméleti potenciálját vizsgálja.
Négy forrás szerint (MTA, BME, OMSZ, Napenergia Társaság) a napenergia elméleti potenciálja hazánkban cirka 1800 PJ, a szélé pedig kb. 500 PJ. Az összes megújuló forrás technikai potenciálja pedig 500-1300 PJ között mozog, szerzőtől függően.
Hazánk energia felhasználása 2010-ben 1085 PJ volt (KSH adat).
Nem kell zseninek lenni, aki átment általánosban matekból az le tudja vonni a következtetést, hogy ez mit jelent. Megfelelő energiahatékonysággal, Magyarország energia igényét el tudjuk látni megújuló energiákkal teljes mértékben.

Azaz számoljunk le végre azokkal a közhelyekkel, miszerint ""nem fúj eleget a szél, nem süt a nap". A számok magukért beszélnek.

Természetesen ehhez szükség van az energiahatékonyság növelésére, a hálózat decentralizálására, és egyéb átalakításokra. Valamint nyilván nem megy egyik napról a másikra, de utat kell engedni a megújulóknak, hiszen a tőke és a potenciál már rendelkezésre áll, ott toporognak az ajtóban, csak be kell engedni őket.

A kiadvány innen tölthető le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése