csütörtök

Nukleáris kacsát észleltek a német atomerőművek környékén

A napokban felröppent egy kacsa hír, miszerint Németország újraindítja néhány atomerőművét. Valójában azonban szénerőművekről van szó, melyek tartalékként funkcionálnak s a nagy hideg miatt van most rájuk szükség. A nukleáris PR gépezet természetes azonnal lecsapott a hírre és harsogta  is több európai országban, abban a formában, hogy a németek atomerőműveket indítanak újra. Azon kívül, hogy ez egyáltalán nem igaz, az a kérdés is felmerül, hogy miért van szüksége az atom lobbinak ilyen eszközökre? Kifogytak netán a valós atompárti érvekből? Tény, hogy a kontinens lakossága nem támogatja a nukleáris energiát, számos okból. Ezekbe most nem mennék bele, térjünk inkább vissza a kacsánkhoz, és nézzünk meg pár ezzel kapcsolatos reakciót.

Egyrészről, nem lehet újraindítani a német atomerőműveket, hiszen nincs már meg a működési engedélyük.

Nem is szükséges, hiszen a sör nagy kedvelői már 2011-ben is export ország voltak az energia szemszögéből. Tévhit az, hogy francia szomszédaiktól veszik az áramot; épp ellenkezőleg, Franciaország az aki importra szorul több országból is, például a németektől (akik csak az elmúlt napokban 2000-3000 MW áramot adtak el Franciaországnak, miközben napenergiából a leginkább napsütötte órákban ~10.000MW, míg szélből 11.000MW áramuk termelődött otthon; viszonyítás végett a 10.000MW kb. 10 atomreaktornak felel meg ilyen órákban). Ezzel kapcsolatos hír németül itt olvasható.

Németország ráadásul többek közt napenergiából is egyre több energiát állít elő, erről itt található pár konkrét adat, sajnos szintén csak németül.

Németország tehát továbbra is ragaszkodik eredeti tervéhez, és fokozatosan zárja be atomerőműveit, hogy megelőzzenek egy csernobilihoz vagy fukusimaihoz hasonló katasztrófát, valamint, hogy hosszú távon gazdaságos és biztonságos módon állítsanak elő áramot az ország és a lakosság számára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése